Leren vliegen

Goed, uw keuze voor zender en toestel zijn gemaakt en u kunt niet wachten om te gaan vliegen.
Logisch, u hebt tenslotte net een nieuw speeltje en wilt het zo snel mogelijk in de lucht zien.
Vergis u niet, een modelvliegtuig is beslist géén speeltje!
Bij foute bediening of onkunde wordt het al snel een Levensgevaarlijk projectiel!
Ook op de modelvliegclub kunnen diverse leden u vertellen hoe gevaarlijk bijvoorbeeld een brandstofmotor met propeller kan zijn.
Advies: sluit u aan bij een modelvliegclub in de buurt!
Hier kunnen ze u voorzien van alle kennis en kunde van het modelvliegen en alles wat erbij komt kijken.
Het is in het verleden reeds vele malen voorgekomen dat bij de eerste de beste vlucht het toestel toch niet zo handelbaar bleek en het vervolgens middels een crash zich omvormde tot een hoopje hout en elektronica, met als gevolg een teleurgestelde aspirant-modelvlieger welke zijn nieuwe hobby direct opgaf.
Dit willen wij natuurlijk voorkomen.
Bij een modelvliegclub zijn er altijd leden die u met raad en daad terzijde kunnen staan. Ook is het mogelijk gekoppeld te worden aan een instructeur welke u op een prettige ontspannen manier alle kneepjes van het modelvliegen bijbrengt.
In het algemeen zal de instructie er als volgt uitzien:

1. Gezamenlijk keuren van het toestel en zender.
Hierbij wordt gekeken naar het toestel en de luchtwaardigheid ervan, maar ook de zender zal onder de loep genomen worden.

2. Bij onze club leiden wij op aan de hand van het KNVVL opleidingsplan. Het toestel wordt omhoog gebracht door de instructeur en vervolgens geeft hij de controle over het toestel over aan de leerling om u feeling te geven met het toestel. Wij werken uitsluitend met de leraar/leerling – kabel methode, dat wil zeggen dat de zender van de leraar en de leerling verbonden zijn met een kabel zodat de leraar te alle tijde bij problemen de zender direct weer over kan nemen en het toestel weer kan landen.

3. Wanneer u het toestel in de lucht voldoende onder controle heeft zal het starten en landen aan bod komen.
Wanneer dit goed gaat en de instructeur u geschikt acht om zelfstandig te kunnen vliegen zal hij het bestuur aangeven dat het opleidingstraject kan worden afgesloten met een brevet van de “Federatie Limburgse Modelvliegers“.

Deze methode kan per modelvliegclub verschillen, maar vrijwel altijd zal het lestraject worden afgesloten met een examen en de uitreiking van het vliegbrevet.

terug naar Hoe en wat – verder naar Overige informatie